понеделник, 2 април 2012 г.

Ягодова тарта

Дойде сезонът на ягодите. Сега започва най-благодатното време за пробване на нови рецепти. Аз съм голям фен на френското като цяло и особено десертната им част :) В последно време изоставих ровенето по английски сайтове и се насочих към  френските. Боооже, голяма грешка! Сега съм по цял ден в ровене и търсене на разни манджи и ако се дебелееше от гледане, сигурно щях да съм минала 200 кила :)
В тази рецепта ще ви представя една ягодова тарта и ще ви залея с непознати термини, които като ги преведа на български, ще видите, че не са никак непознати, а напротив, някои от тях ги знаем още от нашите баби :)
Също така ще ви дам идея как да замените формите с "фалшиво" дъно и как да си спестим поредната покупка на форма за пай или тарталети :)
Започвам от начало - от този сайт. От стотиците рецепти там, искам да приготвя всичките, но една по една, че и без това идва пролет и време да се позаголи бедро :)
В оригиналния си вид тази рецепта е с многолистно тесто, но аз я направих като кръмбъл. Отделно в нея се използва готова фарситура (топинг, заливка), а аз си направих сама.
Ето продуктите за тартата, обясненията с нея:

Кръмбъл тесто

125 гр. бяло брашно
125 гр. бадемово брашно
125 гр. захар
125 гр. масло

Това тесто съм го срещала още и като Streusel тесто. Разликата между кръмбъл и Streusel е в техниката на приготвяне. При вторият вид маслото и захарта се избиват заедно, след което се добавят брашната, замесва се тесто, което се охлажда и след това се разточва.
При кръмбъла нямаме месене, целта при него е да постигнем вида на натрошени бисквити като смесим всички продукти до момента, в който се превърнат във фини трохи.

Крем Патисие (сладкарски крем)

70 гр. захар
30 гр. брашно
2 жълтъка
1 цяло яйце
1/2 шушулка ванилия
350 мл. прясно мляко

Това засукано заглавие е почти нашенския ванилов крем, който е основен във френската кухня. От неговата основа се прави шоколадов, лешников и пр. видове кремове. Фин и ароматен, странно защо няма вкус на брашно.

Техниката му на приготвяне е малко по-различна от начина, по който съм срещала досега да се приготвя такъв крем, но определено е много добра.

Жълтъците и цялото яйце смесваме със захарта и разбиваме с миксер докато побелее и придобие мусова текстура. Добавяме брашното и смесваме добре. Междувременно слагаме млякото с остърганата ванилова шушулка на котлона да кипне. Освен семенцата, аз пускам и самата обвивка да ври. Врящото мляко се изсипва наведнъж върху яйцата, като преди това сме го прецедили. Разбъркваме добре и връщаме цялата смес на котлона, като бъркаме интензивно докато кремът се сгъсти и започне да се отделя от стените. Оставяме настрана да се охлади. Кремът става много гъст, може дори да се шприцова.

Ягодов топинг

4-5 ягоди
2-3 с.л. захар
30-40 мл. вода
1 желатин

Ягодите, захарта и водата поставяме в блендер и смиламе на фин сос. Отделно разтваряме желатина в малко студена вода и оставяме да набъбне. Прецеждаме ягодовия сос, за да махнем семките и оставяме да поври малко на тих огън, докато се изпари част от водата. Оттегляме от огъня и разтваряме желатина на водна баня. Прибавяме разтворения желатин към леко охладената течност и оставяме на стайна температура. Не трябва да стяга преди да ни свърши работа :)

Сглобяване на тартата

Как да си направим форми с фалшиво дъно? Ето ви една идея как да замените форма за пай или тарталети с падащо дъно. Колкото и да ни се иска, много са малко тези, които могат да си купят всички възможни пособия и джаджи, които се предлагат на пазара. Аз съм от тези, многото, които нито имат толкова възможности, нито пък толкова място в кухнята. Затова си взех от магазина форми за еднократна употреба от алуминиево фолио. Има всякакви размери. Аз използвах две малки с диаметър около 12 см. С макетно ножче изрязваме дъното и поставяме формичката в тава върху хартия за печене. Стените й са здрави и не се деформират.

В импровизираните ни форми притискаме от кръмбъл сместа така че да покрият стените на около 1,5 - 2 см. Печем ги за около 10 минути на 200-220 градуса, за да се споят трохите и да образуват бисквитена платка. Вадим от фурната и оставяме да се охлади.
Върху охладената платка разстиламе крема, така че добре да покрие дъното и да стигне почти до ръба на основата на тартата. Отгоре подреждаме ягоди и намазваме с охладения на стайна температура топинг. Така ще предпазим плодовете от увяхване и потъмняване. Оставяме в хладилника до момента на изяждане.

Рецептата изглежда бавна и трудоемка, но не е съвсем така. При добра организация на времето, ще ви отнеме не повече от половин час до час, за да се потопим за момент във френския разкош :)

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena