понеделник, 3 октомври 2011 г.

Пай с вишни

Оня ден се озовах с една торба замразени вишни, никакво място във фризера и малко свободно време. Забърках един пай по вдъхновение, по идеи от една тиква с мляко, която бях правила миналата година и крем карамел. Хи-хи, получи се една страхотно сладко-кисела комбинация, която свърши за минути.

Продукти за кората:
300-400 гр. брашно
100 гр, студено масло
3-4 лъжици захар
сиропът от вишните
бадемова есенция

Продукти за пълнежа
около 500-600 гр. вишни, почистени от костилките
4 яйца
1-1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
ванилия
царевично нишесте

Приготвяне на кората
Целият тарикатлък на пая е в добре приготвената кора. Колко пая съм провалила докато се справя с това предизвикателство. Проблемът идва от това, че ние сме свикнали със здравото месене на пити, козунаци, докато при тестото за пай е необходимо то да се събере на топка. Така структурата на тестото става слоеста и хрупкава като бисквита. Другият проблем идва от това, че в повечето рецепти се използват продукти на стайна температура, а тук е много важно маслото да е студено, водата да е ледена. Така няма опасност да се образуват много глутенови нишки и паят да стане глетав. 
Така, ако не ви е писнало да четете щуротии, ето и приготвянето на кората:
в дълбок съд изсипваме брашното. Със студени ръце (охлаждам ги с кубче лед) маслото се нарязва на кубчета, добавя се и захарта. След това с вилица или в моя случай с метална преса за картофено пюре се мачка, докато всичко стане на трохи. Започваме да добавяме по малко ледено студена вода (в нея слагам кубчета лед) и объркваме с вилица. Слага се толкова вода, колкото тестото да се събере на топка, която не се разпада. Аз вместо вода използвах сиропа, който се беше събрал при размразяването на вишните. Увиваме в найлонов плик и оставяме в хладилника да си почине поне половин час. Кората се разточва върху леко набрашнена повърхност с размери да покрие и стените на формата за пай. Не се притеснявайте, ако тестото се накъса отстрани, лесно се залепя и поправя. Прехвърляме във формата за пай, набождаме го с вилица и печем за около 10 минути на 200 градуса. По-вкусно е ако кората се изпече преди да сложим плънката, защото запазва хрупкавия си вкус и съвсем леко омеква от пълнежа.

Приготвяне на пълнежа
Докато се пече кората, разбиваме яйцата със захарта. Трябва да са добре разбити иначе, когато прибавим млякото, отгоре се образуват парцалчета жълтък. Добавяме млякото и ванилията. Разбиваме добре и объркваме леко вишните, които предварително сме оваляли в царевично ничесте. Изливаме в готовата, леко охладена кора и връщаме във фурната. Пече се на около 160 градуса докато сместа започне да се надига и кремът се втвърди. Малко преди да извадим от фурната, правим ленти, останали от кората, подреждаме отгоре и печем докато се зачерви. Другият вариант за топинг е като направим още една смеска за кора - брашно+захар+масло и направим на трохи. Това се изсипва върху почти готовия пай и се пече до зачервяване. Става хрупкаво и вкусно.

Съвет: ако имате деца вкъщи, винаги проверявайте настройките на фурната си, защото се оказа, че аз в началото съм пекла на функция грил. Добре че навреме се усетих ;)

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena